Menaxhimi i Buxhetit të Komunës së Kamenicës në 3 mujorin e parë të 2010

Komuna e Kamenicës, në sajtin e saj zyrtar, ka publikuar vetëm një raport financiar deri më tani. Ky raport është i drejtorit të Drejtorisë së Ekonomisë, Buxhetit dhe Financave, dhe mban datën 22 mars 2010. Nga ky raport nuk mund të nxirni asnjë të dhënë për menaxhimin e buxhetit komunal. Raporte tjera nuk janë paraqitur. (Nuk e kuptoj arsyen se përse dikujt në komunë i teket të publikoj një raport javor dhe mos të ndjek këtë rregull edhe në javët tjera!).

Mirëpo, një raport tremujor i buxhetit për vitin 2010 është hartuar nga Ministria e Ekonomisë dhe Financave (MEF), duke u bazuar në Ligjin për Menaxhimin e Financave Publike. Në këtë raport është përfshirë edhe Komuna e Kamenicës.

Sipas raportit, numri i të punësuarve aktual në Komunën e Kamenicës është 1159 punonjës (në administratë, arsim dhe shëndetësi). Është fjala për periudhën 1 janar-31 mars 2010. Ky numër është për 9 punonjës më i madh se sa që është paraparë me Ligjin për Buxhetin 2010 të Republikës së Kosovës. Mirëpo, siç do të tregojnë raportet e mëvonshme, numri i të punësuarve është më i madh se sa 1159, ngase në raportin e tre mujorshit të parë nuk janë llogaritur 33 punonjësit e punësuar në maj 2010.

Por prapë se prapë numri prej 1159 punonjësve aktual është më i vogël se numri prej 1321 punonjësve që ishin të angazhuar në tremujorin e parë të 2009. Por qeverisja e kaluar dhe qeverisja e tanishme, nga shumë të përbashkëta, kanë edhe këtë: mos respektimi i procedurave dhe ligjeve kur është fjala për angazhimin e kuadrove në administratë, shëndetësi dhe arsim.

Shpenzimi i buxhetit të komunës së Kamenicës në tre mujorin e parë ka arrit shkallën prej 17%. Menaxhimi i buxhetit në këtë periudhë është më i dobët se ai i të njëjtës periudhë të një viti më parë, kur ishin shpenzuar 18.1% e mjeteve buxhetore. Vetëm 3% e mjeteve të destinuara për investime kapitale janë përdorur.

Tabela 1:

(Kliko mbi tabelë për lexim më të qartë)

Sipas këtij raporti, Komuna e Kamenicës në tre mujorin e parë ka arrit të arkëtoj të hyra vetanake në vlerë prej 115,623 Euro, apo 4% më pak se sa në të njëjtën periudhë të vitit 2009.

Tabela 2 më poshtë paraqet të gjitha të hyrat sipas kategorive:

Llojet e të hyrave vetanake: Shuma 2010 (€)
Tatimi në pronë 26,402.00
Taksat 61,783.00
Gjobat, dënimet, konfiskimet 640.00
Licencat 5,815.00
Shitja e pasurisë/shërbimeve 15,431.00
Të hyrat nga inspektimi 1,003.00
Total 111,073.00

Tabela 3 paraqet pagesat sipas kategorive:

Pagesat Shuma (€)
Rrogat mujore me orar të plotë 787,337.00
Tatimi i ndaluar në të ardhurat personale 24,365.00
Kontributi pensional-punëtori 42,724.00
Kontributi pensional-punëdhënësi 42,724.00
Shpenzimet e udhëtimit 2,851.00
Shpenzimet komunale 10,371.00
Shërbimet e telekomunikimit 2,091.00
Shpenzimet për shërbime 437.00
Blerja e mobilieve&paisjeve më pak se 1000 € 595.00
Blerje tjera mallra&shërbime 16,562.00
Derivatet&lëndët djegëse 16,621.00
Shërbimet e regjistrimit&sigurimeve 1,300.00
Mirëmbajtja 3,791.00
Qiraja 400
Shpenzimet e marketingut 90
Shpenzimet e përfaqësimit 90
Subvencionet 4,640.00
Ndërtimi i rrugëve 42,056.00
Total 999,045.00

Nga 27 projektet kapitale të parapara me buxhet 2010, vetëm njëri prej tyre ka filluar.

Tabela 4: Investimet kapitale.

(Kliko mbi tabelë për lexim më të qartë)

Ky raport, është edhe një dëshmi shtesë se menaxhmenti aktual i komunës nuk e ka filluar në mënyrë të duhur qeverisjen e saj katër vjeçare dhe nuk dallon në asnjë aspekt nga qeverisja e kaluar.

Advertisements

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: